Карстните езера се создаваат како резултат на пропаѓање на пештери, особено во карпи растворливи во вода, како што се варовник, гипс и доломит. Оваа постапка е позната како карстификација. Тие можат да опфаќаат области од неколку 100 квадратни километри. Нивното плитко корито на езерото е обично нерастворлив слој на талог, така што водата е застаната, што доведува до создавање на езера. Многу карстни езера постојат само периодично, но редовно се враќаат по обилните врнежи од дожд.

Ајхенското Езеро, привремено (астатско) карстно езеро во близина на Шопфајм-Ајхен во Баден-Виртемберг, Германија

Распределеност уреди

Карстните езера се наоѓаат во областа околу Планината Харц во Германија (пример Езерата Јуес и Бауернграбен во биосферниот резерват на карстниот пејзаж во Јужен Харц, периодично карстното езеро на Карстната Патека), во Јужна Германија (на пример, Ајхенското Езеро), во Франција во регионот Кверси, во Естонија - Тудре, во Словенија (на пример Церкинчкото Езеро), во Ирска таканаречените турлаци (има и турлак во јужен Велс: Пант и Лин или Пантилин во близина на Билт Велс) и некои во САД. Дури и сенотите на северот на мексиканскиот полуостров Јукатан, кои биле познати од Маите, може да се класифицираат како карстни езера.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди