Карл VIII од Шведска

Карл VIII (1408 – 1470), истовремено познат како Карл II и наречен Карл I, бил крал на Шведска (1448–1457, 1464–1465 и 1467–1470) и крал на Норвешка (1449–1450).

Кралот Карл II (VIII[sic] Кнутсон Бонде) од Шведска, Карл I од Норвешка, извајан во 1480-тите од Бернт Нотке Место: замок Грипшолм, Шведска
Кралот Карл VIII

Кралско име

уреди

Карл бил вториот шведски крал по име Карл. Карл VIII е постхумен изум, броејќи наназад од Карл IX (р. 1604–1611) кој го усвоил својот број според фиктивната историја на Шведска. Шест други пред Карл VII се непознати за ниеден извор пред книгата на Јоханес Магнус од 16 век, и се сметаат за негов изум. Карл бил првиот шведски монарх со името што всушност користел кралски број како Карл II (подоцна ретроспективно пренумериран VIII), на надгробната плоча на неговата сопруга (1451) во Вадстена.[1]

Ран живот

уреди

Карл Кнутсон е роден во октомври 1408 или 1409 година, во замокот Ехолмен, син на Кнут Тордсон (Бонде), витез и член на тајниот совет (рикстад), и Маргарета Карлсдотер (Спар од Тофта). Неговиот татко Кнут бил прв братучед на таткото на Ерик Јохансон Васа. Неговиот прв брак, во 1428 година, со Биргита Туресдотер (Билке) (починала во 1436 година) му ја дал ќерката Кристина. Неговиот втор брак, во 1438 година, со Катерина (Гумсехувуд, починала во 1450 година) се родила неговата втора ќерка Магдалена, која се омажила за Ивар Акселсон (Тот). Тој, исто така, имал две деца од неговата трета сопруга (и поранешна љубовница) Кристина Абрахамсдотер, Ана и Карл. Според современите легенди, неговиот татко потекнува од помладиот брат на кралот Ерик IX (Свети Ерик). Неговата мајка, важна наследничка, потекнува од Јарл Карл Глувиот и, следствено, од некои древни Фолкунге грофови од Шведска, како и од Ингегерд Кнутсдотер, ќерка на Кануте IV од Данска и Адела од Фландрија.

Растечко влијание

уреди

Во 1434 година тој станал член на Тајниот совет на Шведска и во октомври истата година ја презел една од неговите највисоки функции, Лорд Висок полицаец на Шведска, или Риксмарск. Поради зголеменото незадоволство од кралот Ерик од Померанија кај шведското благородништво, Карл во 1436 година бил назначен за Рикшовитсман, функција еднаква на воен гувернер на царството, и конечно го заменил кралот како избран регент од 1438 до 1440 година, како резултат на бунтот од Енгелбрект Енгелбректсон. За време на краткото регентство на Карл, во Финска се случил таканаречениот Бунт на Давид (селански бунт). Ерик Померански бил принуден да се повлече од престолот и во 1440 година Кристофер Баварија бил избран за крал на Шведска, Норвешка и Данска. На крунисувањето на Кристофер во септември 1441 година, Карл бил наречен витез и назначен за лорд висок судија на Шведска, или Риксдротс. Во октомври тој поднел оставка како лорд висок судија и ја продолжил својата функција како Лорд Висок Констабл. Од 1442 година тој бил воен гувернер, капетан, во Виборг во Финска (маркгрофот на Виборг).

Карл стекнал широки феуди, на пример во Западна Финска. Неговото прво седиште било во Турку. Наскоро, владата на Кристофер почнала да ги враќа феудите и позициите и Карл бил принуден да се откаже од замокот Турку. Следното седиште на Карл бил замокот Виборг, на источната граница на Финска, каде што тој имал независен суд, не внимавајќи на Кристофер и спроведувајќи ја својата надворешна политика во однос на моќите во регионот како Ханза, рускиот град Новгород. и Тевтонските витези во денешна Естонија и Латвија.

Крал на Шведска

уреди
 
Карл VIII го напушта замокот Виборг за изборот на новиот крал во 1448 година, слика од 1886 година
 
Кралскиот грб, создаден од Карл во 1448 година. Оттогаш служел како шаблон за големиот грб на Шведска.

По смртта на Кристофер во 1448 година, без директен наследник, Карл бил избран за крал на Шведска на 20 јуни, а на 28 јуни бил поздравен како нов монарх недалеку од Упсала, најмногу поради неговата сопствена војска. Данците во септември 1448 година го избрале Кристијан I за нов монарх. Следело ривалство помеѓу Карл и Кристијан за престолот на Норвешка, со кој исто така управувал Кристофер, при што и двата крала добиле поддршка од различни фракции во Норвешкиот совет на царството. Во 1449 година, дел од норвешкиот совет го избрал Карл за крал на Норвешка, а тој бил крунисан во катедралата Нидарос во Трондхејм на 20 ноември. Сепак, Кристијан, исто така, продолжил да го бара своето барање кон Норвешка. Шведската аристократија не сакала да го поддржи Карл во војната против Данска поради Норвешка, а веќе во јуни 1450 година, Карл бил принуден да се откаже од престолот на Норвешка во корист на Кристијан.

Од 1451 година, Шведска и Данска веќе биле во војна една против друга. Поради разорните војни, растечката опозиција против Карл се појавила меѓу благородништвото во Шведска. Најсилен противник била шведската црква која се спротивставила на напорите на Карл да ја концентрира кралската и секуларната моќ. Други противници му биле семејната група Оксенстиерна и Домот на Васа, кои биле на спротивната страна при изборот на крал и изгубиле.

Владеење

уреди

За време на следните 20 години, Карл двапати бил соборен, само за да се врати на престолот и да владее трипати (1448–1457, 1464–65, 1467–1470).

Во 1457 година, се случил бунт, предводен од надбискупот Џонс Бенгтсон (Оксенстиерна) и благородникот, Ерик Акселсон Тот Карл заминал во егзил во Гдањск. Двајцата водачи на бунтот го презеле регентството и го организирале изборот на Кристијан I од Данска за крал (најпрво во Турку, потоа во Стокхолм).

Во 1463 година, кралот Кристијан се скарал со архиепископот поради неговата даночна политика. Архиепископот бил затворен, што резултирало со бунт од неговите роднини и довело до протерување на Кристијан од Шведска. Карл бил отповикан од бунтовниците и вратен на чело на силите на германските и полските платеници. По пристигнувањето во Шведска се нашол во војна со архиепископот и по две крвави битки во зимата 1464–1465 Карл повторно бил прогонет од Шведска. Во 1467 година, регентот Ерик Акселсон Тот, кој се вратил да го поддржува Карл, уште еднаш го крунисал. Карл потоа владеел три години, споделувајќи ја власта со Риксрадот, до неговата смрт во Стокхолм во мај 1470 година.

 
Гробниот споменик на Карл од 16 век во црквата Ридархолм

Семејство

уреди

Со неговата сопруга Биргита Туресдотер (Билке), Карл имал:

 • Туре Карлсон (Бонде) (умрел млад пред 1447 година)
 • Кристина Карлсдотер (Бонде) (околу 1432 - пред 1500 година), се омажила во 1446 година за благородникот, советникот и дворјанин Ерик Ериксон (Гиленстиерна)
 
Детали од надгробниот споменик на кралицата Катерина во опатија Вадстена, каде што нејзиниот сопруг, кралот е запишан како Карл II.

Со неговата сопруга Катерина, Карл имал:

 • Маргарет Карлсдотер (Бонде) (1442-1462)
 • Магдалена од Шведска (1445–1495), мажена за благородникот Ивар Акселсон (Тот) во 1466 година
 • Ричеза Карлсдотер (Бонде) (родена околу 1445 година), калуѓерка во опатијата Вадстена
 • Бриџит Карлсдотер (Бонде) (1446–1469), калуѓерка во опатијата Вадстена
 • рано му починале четири сина

Со својата љубовница Кристина Абрахамсдотер, Карл имал:

 • Ана Карлсдотер (Бонд), во брак со благородникот Хакан Свенсон (Боља), гувернерот на замокот во Вестерос.
 • Карл Карлсон (Бонде) (1465–1488)

Карл останал само со еден син, роден од Кристина Абрахамсдотер, со која се оженил на смртна постела. Иако таа била призната како кралица, шведската влада не дозволила момчето да го наследи, туку назначиле еден од нивните бројни внуци, Стен Стур постариот (кој бил внук на Карл), за регент.

Наследство

уреди

Карл претставувал растечка националистичка тенденција меѓу шведската аристократија која најпрво се обидела да ги потчини другите скандинавски земји под Шведска, но наскоро се фокусирале на распуштање на Калмарската Унија. Во следниот век, кога унијата конечно била распуштена, Карл добил одредена почит во раната шведска независност.

Борбата на Карл за моќ и кралство била поуспешна од неговото искуство. Тој, наводно, самиот го препознал ова и го опишал својот живот во кратка песна:

Кога бев Господар на Фагелвик,

Тогаш имав богатство и моќ уникатна. Но, еднаш бев крал на шведската земја,

Бев сиромашен и несреќен човек.[2]

Правнуката на Карл, Кристина Нилсдотер Гиленстиерна била мажена за Стен Стур Помладиот, чиешто регентство значело слични вредности: национализам и шведска независност.

Иако семејството Бонде, не се потомци на самиот Карл, туку само неговите блиски роднини, останале истакнати меѓу шведското благородништво и во политиката до 20 век, самите потомци на Карл не се качиле ниту наследиле престоли сè до принцот Кристијан од Шлезвиг-Холштајн-Сондербург-Глуксбург кој станал Кристијан IX од Данска во 1863 година. Оттогаш потомците на Карл се искачиле на престолите на Норвешка, Грција и Велика Британија, Бранзвик, Луксембург, Белгија, Шпанија, Романија и Руската империја заедно со Големото Војводство Финска. Николај II бил првиот директен потомок на финскиот престол.

Неговиот далечен директен потомок, Сибила од Саксобурготска се омажила за наследниот принц од Шведска во 20 век, а со синот на Сибила, шведскиот крал Карл XVI Густав, на тој начин крвта на Карл се вратила на шведскиот престол.

Наводи

уреди
 1. "Karl" in Nordisk familjebok; and Johan Henrik Schröder: Anteckningar om Drottning Catharina, Konung Carl Knutssons Gemål, och Dess Graf-Monument i Wadstena Klosterkyrka.
 2. Harrison, Dick (2002). Karl Knutsson: en biografi (шведски). Lund: Historiska media. стр. 13. ISBN 91-89442-58-X. Предлошка:LIBRIS.

Надворешни врски

уреди