Карло Коцио, гроф од Монтиљило (италијански:Carlo Cozio) (околу 1715 - околу 1780) бил италијански шаховски теоретичар од 18. век. Автор е на делото Il giuoco degli scacchi (напишана во 1740, а објавена во 1766 во Торино), а во познатото отворање Шпанска партија, една варијанта, во негова чест го носи неговото име.

Користена литература уреди

  • Шах: Енциклопедиски речник. Москва: Советска ебциклопедија, 1990 стр.180. ISBN 5-85270-005-3.