Автомат е лесно огнено оружје, главно наменето за уништување жива сила.

Американски автомат M3-SMG од 1944 година, калибар 9х19mm (долга деветка)

Главна одлика му е можноста за рафална стрелба, комбинирана со мал габарит. Некои автомати имаат можност и за единечна стрелба.

За разлика од другите автоматски стрелачки оружја (митралез, автоматска пушка), употребува пиштолска муниција.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди