Калараш (романски: Judeţul Călăraşi) е округ во Романија, сместен во јужниот дел на земјата. Главен град на округот е градот Калараш, а значаен е и градот Олтеница.

Округ Калараш
Călăraşi
Грб
Местоположба на округот Калараш во Романија
 
Покраина Мунтенија
Седиште Калараш
Население 324.617 (2002)
Површина 5.088 km2
Густина на населеност 64/km2
ISO 3166-2 шифра RO-CL
Мрежно место www.calarasi.ro

Географија уреди

Местоположба уреди

 
Типичен предел во округот

Округот Калараш е копнен округ во Романија, кој се наоѓа на границата кон Бугарија. Окружен е:

Релјеф уреди

Округот се наоѓа во Влашка, поточно во нејзината јужна област Мунтенија. Јужна и источна граница на округот е реката Дунав, која на југ претставува и државна граница кон Бугарија, а на исток го одвојува округот од Добруџа. Во западните делови од округот се наоѓа устието на реката Арџеш. Релјефот во округот е претежно рамничарски.

Демографија уреди

Округот спаѓа во групата на окрузи во Романија во кои живее претежно романско население. Според пописот во Романија во 2002 година, Романците сочинуваат 95% од населението во округот, а од останатите најбројни се Ромите.

Надворешни врски уреди