Каа

(Пренасочено од Ка'а)

Каа раноегипетски фараон од Првата династија. Неговото владеење било прилично стабилно и во просперитетен временски период. Тој владеел 33 години, а неговото владеење завршило околу 2910 година. г. п.н.е.

Каа
Биенечес, Оубиентис, Вибентис
Стела на Каа
Фараон на Египет
Владеел33 години, околу 2910 г.п.н.е., Прва династија
ПретходникСемерхет
НаследникХотепсехемви (најверојанто) или Снеферка
ТаткоСемерхет (најверојатно) или Анеџиб
ЗакопанГроб Q, Ум ел-Кааб

Неговото име во превод значи неговата рака е крената. Веројатно е поврзано со египетскиот збор ка што значи душа. Постојат и други имиња за него: Кебех, Кебеху, Кеб, Биекенес, Убиентхес, Вибентис.[1]

Животопис

уреди

Постојат две теории за потеклото на Каа - тој бил или син на Анеџиб и Бетрест или на Семерхет (чиј татко е Анеџиб). Каа бил помладиот син на Анеџиб или пак негов внук. Кога Каа дошол на власт, го избришал името на неговиот претходник, Семерхет, кој пак го избришал името на Анеџиб. Значи, Каа го направил ова за да го одмазди својот дедо, или, поверојатно, да го одмазди својот татко со бришење на името на неговиот постар брат.[2]

Претходник:

Семерхет
Египетски фараон

Прва династија
Наследник:

Снеферка

Наводи

уреди
  1. Wolfgang Helck: Untersuchungen zur Thinitenzeit. In: Ägyptologische Abhandlungen Band 35, Harrassowitz, Wiesbaden. Каа
  2. Egypt: Qa'a, The Last King of the First Dynasty, or Was He?