Снеферка раноегипетски фараон од Првата династија. Точната должина на неговото владеење не е позната, но се смета дека владеел многу кратко. Неговата хронолошка позиција е нејасна исто така.

Снеферка
Неферсека, Секанефер, Неферкаес
Фрагмент на серех на Сеферка од Сакара[1]
Фараон на Египет
Владеелкратко, околу 2900 г.п.н.е., крај на Првата династија

Неговото име има неколку различни читања, се чита како Сенеферка, Снеферка, Неферсека и Секанефер.[2] Името Снеферка се појавува на неколку вазни од шкрилец и алабастер.

Египтологот Ким Рајхолт смета дека Снеферка владеел за време на Втората египетска династија и дека треба да се идентификува како Неферкара I.

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. Pierre Lacau & Jean-Philippe Lauer: La Pyramide à Degrés IV. – Inscriptions gravées sur les Vases: Fouilles à Saqqarah., Service des antiquités de l’Égypte, Cairo 1936
  2. ИЕС Едвардс: Античката историја на Кембриџ , том 1-3. Универзитетот Кембриџ, 1970,