Истрајна љубов

Истрајна љубов (англиски: Enduring Love) е роман на британскиот писател Ијан Мекјуан, кој во 2004 доби истоимена филмска адаптација.

Истрајна љубов  
EnduringLove.jpg
Прво издание на книгата
АвторИјан Мекјуан
Наслов на
оригиналот
Enduring Love
ЗемјаАнглија
ЈазикАнглиски
Жанр(ови)роман
Издадена1997
Страници247 стр
OCLC37706997

РезимеУреди

Еден пролетен ветровит ден, мирниот и организиран живот на Џо Роуз ќе биде нарушен по една несреќа со воздушен балон. Тоа попладне, како што Џо подоцна ќе се присети, можеше да заврши само со трагедијата да не се случеше и неговата кратка средба со Џед Пери. Без да знае Џо, она што ќе се случи меѓу нив двајца тој ден, кај Пери ќе разбуди толку моќна опсесија што ќе го стави на тест научниот рационализам на Џо, ќе претставува закана за љубовта на неговиот живот, жена му Клариса, и ќе го доведе до работ на лудило и злосторство.[1]

БелешкиУреди