Инуктитут (инуктитутско писмо: ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ) или источноканадски инуктитут јазик, источноканадски инуитски јазик е јазик или група инуитски говори кои се зборуваат во Канада. Јазикот се зборува во Нунавут, Квебек, Северозападни Територии, Њуфаундленд и Лабрадор, сите во Канада.

Инуктитут јазик
ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ, Inuktitut, Inuttitut, Inuktitun, Inuinnaqtun, Inuttut и др.
Застапен воКанада (Нунавут, Квебек (Нунавик), Северозападни Територии, Њуфаундленд и Лабрадор (Нунатсијавут))
Говорници14.000 (1991)  
36.000 заедно со инувијалучки (2006)[1]
Јазично семејство
Писмоинуктитутско писмо, латиница
Статус
Службен воНунавут, Нунавик, Северозападни Територии, Нунатсијавут (Канада)
Регулативен органInuit Tapiriit Kanatami
Јазични кодови
ISO 639-1iu
ISO 639-2iku
ISO 639-3iku — опсежен код
Поединечни кодови:
ike — источноканадски инуктитут
inu — нунатсијавумиутски
{{{mapalt}}}
Карта на дијалектите на инуктитут

Инуктитут е службен јазик во Нунавут и Северозападните Територии во Канада. Исто така, јазикот е признат во Нунавик во Квебек и се изучува во училиштата. Покрај Квебек, јазикот има Правен статус и во Нунатсијавут во Лабрадор. Според пописот во Канада од 2006 година, јазикот го зборуваат околу 35.000 Инуити.[1]

Наводи

уреди

Користена литература

уреди

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди