Северозападни Територии

Северозападни територии (англиски: Northwest Territories / француски: les Territoires du Nord-Ouest) е територија во Канада. Се наоѓа во северна Канада, источно од Јукон, западно и јужно од Нунавут и северно од Британска Колумбија, Алберта и Саскачеван.

Комора на Законодавната зграда на Северозападните Територии

Површина: 482.443 км2 (напомена: во прилозите за Канада под површината се подразбира површина на копното на секоја покраина или територија).

Жители: 31.227.

Главен град: Јелоунајф (англиски:Yellowknife ) од 1967. година.

Најзначајна географска знаменитост се Големо Мечкино Езеро и Големо Ропско Езеро, огромната река Мекензи, и клисурата на реката Нахани.

Наводи

уреди