Изборно Кнежевство Баден

Изборно Кнежевство Баден (германски: Kurfürstentum Baden) — држава на Светото Римско Царство од 1803 до 1806 година. Во 1803 година, Наполеон му ја доделил функцијата изборен кнез на Карл Фридрих, но во 1806 година, Франц II го распуштил Царството. Баден тогаш постигнал суверенитет, а Карл Фридрих станал Голем Војвода.

Изборно Кнежевство Баден
Kurfürstentum Baden
Држава на Свето Римско Царство
(1803–1806)

1803–1806
Знаме Грб
Местоположба на Баден
Изборно Кнежевство Баден
Главен град Карлсруе
Јазици Германски
Уредување Феудална монархија
Кнез избирач
 -  1803-1806 Карл Фридрих
Историја
 -  Основана 1803
 -  Замрела 1806

Историја уреди

Француската револуција започнала во 1789 година, а на нејзиниот почеток, Маргрофството Баден било обединето под Карл Фридрих, но не формирало компактна територија. Неговата вкупна површина била само околу 3.500 км2, која се состоела од голем број изолирани области кои лежеле на двата брега на Рајна. Карл Фридрих настојувал да ги стекне интервентните делови на земјата, за да и даде територијално единство на својата земја. Неговата можност да го стори тоа се појавило за време на Француските револуционерни војни. Кога избувнала војната помеѓу Првата француска република и Светото Римско Царство во 1792 година, Маркгрофовијата Баден се борела за Домот на Хабсбург. Сепак, нивната земја била уништена како резултат на тоа, и во 1796 година Маркгрофот бил принуден да плати обештетување и да ги отстапи своите територии на левиот брег на Рајна на Француската Прва Република.

Среќата, сепак, набрзо го свртела својот пат. Со германската медијатизација од 1803 година, и во голема мера благодарение на добрите функции на Александар I од Русија, Карл Фридрих ја добил епископијата во Констанца, дел од електоратот на Пфалц и други помали области, заедно со престижот да биде именуван за изборен кнез. Во 1805 година ја сменил страната и се борел за Наполеон. Како резултат на тоа, подоцна во 1805 година, кога се случил мирот во Пресбург, тој го добил Брајсгау и други територии на сметка на Австриското Царство. Во 1806 година, кнезот избирач на Баден го потпишал Рајнбундактот, приклучувајќи се на Рајнскиот Сојуз. По распаѓањето на Светото Римско Царство, Карл Фридрих прогласил суверенитет и на тој начин го создал Големото Војводство Баден, добивајќи и други територијални додатоци.

Библиографија уреди

  • Марија Шимке (уред.): Владини досиеја на електоратот и Големото војводство Баден 1803–1815 . Извори за реформите во државите на Рајнската Конфедерација, том 8. Минхен: Oldenbourg Wissenschaftsverlag 2011, ISBN 978-3-486-58677-0
  • Изборна државна организација Баден. Во 13 едикти вклучувајќи додатоци и додатоци. Карлсруе 1803
  • Адам Игназ Валентин Хеуниш : Големото Војводство Баден, опишано историски, географски, статистички и топографски. Хајделберг, издавачка куќа на Универзитетската книжарница Јулиус Гросшен, 1857