Иванчо Митревски - Мајсторот

Иванчо Митревски - Мајсторотмакедонски писател за деца.[1]

Животопис Уреди

Митревски е роден на 11 април 1942 година во Скопје. Завршил виша социјална школа. Работи во „ИНВЕСТ-МАК“ - Скопје. Член на ДПМ од 1967 година. Автор е на книгите: Дали да се продаде кучето (раскази за деца, 1972), Добрините на јужното ветре (раскази за деца, 1974), Нела (раскази, 1978), Снежни војници (раскази за деца, 1982), Нела и буквите (раскази за деца, 2000), Дејан и дедо му и уште нешто (раскази за деца, 2000).

Наводи Уреди

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 164 - 167.