ВЛЕЗ ИЗЛЕЗ
A B A ИЛИ B
0 0 0
0 1 1
1 0 1
1 1 1

ИЛИ врата, ИЛИ коло или ИЛИ капија (англиски: OR gate) – дигитална логичка врата која извршува логичка дисјункција, нејзиниот излез ја следи таблицата на вистинитоста прикажана на десната страна. Логичка единица „1“ се добива ако кој било од влезовите е во состојба на логичка „1“[1].

Едноставен пример на логичката функција ИЛИ се 2 прекинувачи паралелно споени со батерија и светилка во струјно коло. Ако кој било од двата прекинувачи е вклучен (логичка „1“), струјата може да тече низ светилката.

Математичко-логичко разгледувањеУреди

Видете ја статијата Логичка дисјункција.

СимболиУреди

Постојат 3 симбола за ИЛИ коло, обичен („воен“, „американски“), европски или правоаголен (ИЕЦ) и ДИН симбол.

     
Обичен ИЛИ симбол (воен, американски) Правоаголен или европски симбол ДИН симбол

ИзведбиУреди

 
CMOS ИЛИ врата
 
NMOS ИЛИ врата
 
Транзисторска ИЛИ врата
 
ИЛИ врата од диоди

АлтернативиУреди

Доколку на располагање нема ИЛИ коло, истото може да се изведе од НИ или НИЛИ кола, бидејќи НИ и НИЛИ колата се сметаат за „универзални кола“,[2] што значи дека истите може да се користат за да се изведат сите други.

Барано коло Изведба со НИ кола Изведба со НИЛИ кола
     

Хардверски опис и распоред на пиновитеУреди

 
Дијаграм кој ја прикажува поставеноста на четири ИЛИ врати во стандардно CMOS интегрирано коло 4071

ИЛИ колата се основни логички кола и како такви постојат во ТТЛ и CMOS изведба како интегрални кола. Интегралното коло 4071 од CMOS серијата 4000 составено е од четири независни ИЛИ врати со по два влеза.

 
ИЛИ врати во интегралното коло 4072

Исто така постојат интегрални кола со ИЛИ врати со 3 и 4 влеза.

  • 4075: Трикратна ИЛИ врата со по 3 влеза
  • 4072: Двократна ИЛИ врата со по 4 влеза

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „OR Gate“. Hyperphysics.phy-astr.gsu.edu.
  2. Mano, M. Morris and Charles R. Kime. Logic and Computer Design Fundamentals, Third Edition. Prentice Hall, 2004. p. 73.

Надворешни врскиУреди