Знаме на Венецуела

Знамето на Венецуела потекнува од 1811 година. Тогаш биле усвоени три главни бои: жолта, сина и црвена. Распоредени се во три хоризонтални полиња. Подоцна на знамето е додаден грбот.

Знамето на Венецуела
Знамето на Венецуела со грбот

Жолтата боја го симболизира богатството, сината храброста, а црвената независноста.

Во 19 век на знамето биле додадени 7 ѕвезди кои ги претставувале покраините во Венецуелла. На 20 ноември додадена била и 8-ма ѕвезда затоа била спроведена и новоослободената покраина Гијана.

Во 1954 година биле усвоени и воените и поморските знамиња чии горни десни агли го содржеле грбот. На грбот се наоѓа коњ во галоп, а правецот на неговото движење бил променет во 2006 година.

Историски знамиња уреди