Знаме на Британската Индоокеанска Територија

Знамето на Британската Индоокеанска Територија е усвоено на 4 ноември 1990 година и има само полуофицијален статус. Знамето е слично на другите знамиња на територии што се Британски колонии и го има „Унион Џек“ во горниот десен агол. Палмата и круната се симбол на Индоокеанската Територија. Потеклото или значењето на брановитите линии сè уште е непознато, а нивното постоење е необично во споредба со традиционалните знамиња на британските колонии или поранешни колонии, исто така се наоѓа и на знамето на Британска Колумбија. Знамето е одобрено од страа на кралицата Елизабета II на 25-та годишнина од Британската Индоокеанска Територија.


Знаме на Британската
Индоокеанска Територија
}}
Употреба граѓанско, државно и управно пловно знаме вексиколошки опис
Сразмер 1:2
Усвоено 8 ноември 1990
Опис
зелена
црвена
бела
сина

Поврзано уреди