Знаме на Бермуда

Знамето на Бермуда е усвоено на 4 октомври 1910 година. Се состои од знамето на Обединетото Кралство во горниот лев агол и грбот на Бермудскиот архипелаг во долниот десен агол.

Знамето на Бермуда

Знамето е необично за една Британска колонија затоа што содржи црвено знаме на кралството наместо сина како што е и традицијата. Сепак црвениот знак го користела и Канада (пред 1965) и Обединета Јужна Африка (1870-1905).

ПоврзаноУреди