Завод имени Лихачёва или ЗиЛ — еден од главните производители на камиони и тешка машинерија во Русија, познат и по рачната изработка на ултралуксузни автомобили за речиси сите советски државници, како и автобуси, оклопни борбени возила, и аеросанки. Денес работи како прозиводител на државнички возила за владата на Русија. Автомобилите ЗиЛ се сметаат за рамни на Maybach и Rolls-Royce, но во главно се непознати вон ЗНД и производството се состои од околу 12 автомобили годишно.

АМО ЗиЛ (Автомобильное Московское Общество - Завод Имени Лихачёва)
ТипАкционерско друштво
Oснована1916
СедиштеРусија Москва
Клучни личностиКонстантин Лаптев, Генерален директор (2002 - денес)
ДејностАвтомобилска
ПроизводиЛуксузни автомобили
Тешки товарни возила
Теренски возила
Воени возила
ПорталСлужбена страница
Лимузина ЗиС-110 од 1942 г.
ЗиЛ-41047 од 1985 г.

Фабриката е основана во 1916 г. под името Автомобильное Московское Общество (АМО). Се планирало да се произведуваат 1,5 тонски камиони засновани на Fiat F-15 под лиценца. Заради Октомвриската револуција и Руската граѓанска војна по неа, требало да се чека до 1 ноември 1924 за да се произведе првото возило, АМО-F-15. Во 1931 фабриката била реопремена и проширена со помош на U.S. A.J. Brandt Co., кога го променила името во Завод имени Сталина (ЗиС). По прекинот на култот кон личноста на Сталин под водство на Никита Хрушчов во 1956, името било вратено на Завод имени Лихачёва, по нејзиниот поранешен директор Иван Алексеевич Лихачов.

МоделиУреди

ЛимузиниУреди

КамиониУреди

 
ЗиЛ 130
 
ЗиЛ 5301

АвтобусиУреди

  • ЗиС-8
  • ЗиС-16 (1941?)
  • ЗиС-154
  • ЗиС-155 (1949)
  • ЗиС-127 (1955)
  • ЗиЛ-158 (1957)
  • ЗиЛ-118 „Јуност“ (1967)
  • ЗиЛ-3250 (1998)

Спортски и тркачки автомобилиУреди

 
ЗиЛ-112 Спорт

РазниУреди

НаводиУреди

  • Zaloga, Steven J., James Grandsen (1984). Soviet Tanks and Combat Vehicles of World War Two, p. 44. London: Arms and Armour Press. ISBN 0-85368-606-8.

Надворешни врскиУреди