Здодевноста (или досада) е умствена состојба каде човек ја толкува неговата средина како здодевна, монотона и без стимули. Чувството на безнадежност е нераздвоен дел од досадата; луѓето многу се трудат да ја спречат или излечат досадата, иако во многу прилики таа е прифатлива како нешто неизбежно кое мора да се истрае. Чест начин на избегнување на досада е преку креативно мислење или мечтаење.

При досада, времето се чини дека тече побавно; ова доаѓа од начинот на кој човечкиот ум го мери минувањето на времето, заедно со честотата на настани кои се сметаат за интересни.

ФилозофијаУреди

Артур Шопенхауер ја зел досадата како доказ во неговиот обид да ја докаже ништожноста на човековото постоење.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • RV Small et al; Dimensions of Interest and Boredom in Instructional Situations. (1996) Текстот во целост, онлајн: [1]