Звонко Белдедовски

македонски археолог

Звонко Белдедовски (Берово, 1 јануари 1948 - 2011) — македонски археолог, познато по своите истражувања на штипскиот Исар и виничките теракоти.

'
Роден 1 јануари 1948
(Берово, НР Македонија СР Македонија
Починал 2011
Занимање археолог

Животопис

уреди

Белдедовски е роден на 1 јануари 1948 година во Берово. Основно и средно образование завршил во Берово. Во 1974 година дипломирал на Филозофскиот факултет, група археологија во Белград. Вработен во Н.У. Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј – Штип од 1974 год. Бил учесник на бројни национални и меѓународни симпозиуми од областа на археологијата и член на МАНД (Македонско Археолошко Научно Друштво). Работел на местото советник кустос археолог, раководител на античкото и средновековно одделение. Починал во 2011 година. Белдедовски е заслужен за многу откритија кога е во прашање Исарот во Штип, а тие се содржани хронолошки како податоци во посмртно дело кое го издало неговото семејство во 2016 година.[1]

Наводи

уреди