Северна Двина (руски: Се́верная Двина́) е река на северот од европскиот дел на Русија. Тече низ Вологодската и Архангелската област, во должина од 744 км, и се влева во сливот на Двина во Белото Море. Реката треба да се разликува од Западна Двина.

Северна Двина
руски: Се́верная Двина́
Северна Двина започнува како слив на Реката Југ (лево) и Реката Сухона (одозгора) близу Велики Устјуг (слика 2001)
Местоположба
CountryRussia
Физички особености
ИзворConfluence of Yug and Sukhona
Устие 
 • место
Dvina Bay
 • надм. вис.
0 м (0 ст)
Должина744 kм (462 ми)
Големина на сливот357,052 square kilometres (137,859 ми)
Проток 
 • просечен3,332 m3/s (117,700 cu ft/s)[1]
Особености на сливот
Мапа на сливот на Северна Двина

Настанува со спојување на реките Југа и Сухоне, па таа е пловна по целиот свој тек. Најчесто се користи за транспорт на дрвени трупци. Каналот Северодвинскиот канал ја спојува Северна Двина со водниот пат Волшко-Балтичкиот воден пат.

Од изворот до устието се наоѓаат следниве важни градови:

Главни притоки уреди

 
Шеталиште покрај бреговите на Северна Двина во Архангелск

Реката Северна Двина е формирана со спојување на реките Југа и Сухоне, додека другите притоки се Пинега, Уфтуга, Вага, Вичегда и Емцa.

Етимологија уреди

Според Макс Весмер во своето дело „Етимолошки речник“, реката го добила своето име од Западна Двина. Топонимот Двина не потекнува од уралскиот јазик; Сепак, неговото потекло е нејасно. Веројатнотоа е збор за збор што значел „река“ или „поток“.[2]

На јазикот Коми, реката се нарекува Вы́нва / Výnva од „вин“ „моќ“ и „ва“ „вода“, „река“ и оттука „моќна река“.

Физичка географија уреди

Речен слив уреди

Должината на Северна Двина е 744 километри. Заедно со нејзината главна притока Сухон, долга 1,302 километри - долга како реката Рајна во Централна и Западна Европа. Површината на нејзиниот слив е 357,051 км2 - големината на западната држава Монтана во САД. Сливот на Северна Двина ги вклучува главните делови на областите Вологда и регионот Архангелск, како и области во западниот дел на Република Комија и северниот дел на Кировската област и помалите области на северот Јарославската област и Костромската област. Градовите Архангелск и Вологда, како и многу помали градови, кои имаат историско значење како Велики Устјуг и Тотма, се наоѓаат во сливот на реката Северна Двина.

Сливот на Северна Двина е приближно во облик на буквата Т. Река Сухона која е долга 558 км тече источно и се влева во сливот на западната река Вичегда (долга 1,130 км). Комбинираната река тече северозападно во Белото Море, кои се спојуваат во близина на градот Архангелск .

Гледајќи поблиску, Сухона тече источно и се спојува со реката Југ, која тече на север во Велики Устјуг. Комбинираниот поток, сега наречен Северна Двина, тече на север околу 60 км и го зазема текот на западната пловна река Вичегде кај Котлас, а потоа се свртува на северозапад за да се излее во Белото Море. Сухона-Вичегда била важена патна сообраќајница исток-запад, додека Северна Двина-Југ пат север-југ. Горна Сухонасада го поврзува каналот Северна Двина на водниот пат Волга-Балтик, кој го поврзува Санкт Петербург со Москва.

Речен ток уреди

Реката Сухона тече источно, потоа североисточно, се приклучува на реката Југ кај Велики Устјуг и го стекнува името „Северна Двина“. Автопатот П157 го поврзува градот Кострома со Котлас преку Никоjска и Велики Устјуг. Северно од Велики Устјуг, автопатот го следи левиот брег на Северна Двина. Реката тече околу 60 км минувајќи северно од регионот на Вологданската обаст до регионот Архангелската област, каде во градот Котлас се влева западно реката Вичегда, која извира на север од Урал. Бидејќи на устието на реката, должината на Вичегда е поголема од онаа во Северна Двина, реката помеѓу изворот и устието со Вичегда понекогаш е позната како Мала Северна Двина (руски: Малая Северная Двина) Во непосредна близина низводно од устието, преку Северна Двина проаѓа пругата која ги поврзува Коноша со Котлас и Воркута.

Текот на Северна Двина започнува северозападно и во неа се влева преку помали реки како што се Уфтјуга и Долна Тојма, обете од североисток. Во близина на градот Березник, реката Вага доаѓа од југ. Во тој дел се наоѓа автопатот М8, кој оди од Москва преку Вологда до Архангелск. Реката Емца тече од југоисток, следејќи го автопатот П1 (од Каргопол) кој се наоѓа паралелно. Реката Пинега, која порано беше важна речна рута, се влева од исток. Во близина на устието на реката Пинега, реката се дели на неколку канали, вклучувајќи го и античкото село Холмогори 75 км југоисточно од Архангелск. Притоките повторно се спојуваат и проаѓаат низ модерниот дрвосечаски град Новодвинск.

Низводно од Новодвинска, започнува 900 км квадратни долга речна делта. Во горниот дел на делтата има големо пристаниште Архангелск. Постепено го заменил Холмогори како главен град во регионот. На југозападната страна на делтата се наоѓа поморската база Северодвинск, вториот по големина град во регионот. Делтата завршува во заливот Двина, Бело Море.

Навигација и канали уреди

 
Поглед од Архангелск

Во текот на летото, целата должина на реката е пловна и многу се користи за сплаварење на дрва. Каналот на Северна Двина се поврзува со водниот пат Волга-Балтик. Во 19 век, краткотрајниот канал на Северна Екатерина, кој сега е напуштен, се приклучи на сливот на Северна Двина со сливот на реката Кама. Во 1926 година. Каналот Кулој-Пинега, изграден во 1926 годината, кој ги поврзува Пинега, една од главните притоки на Северна Двина, со Кулој, сепак, во моментов каналот е претежно запоставен.

Историја уреди

 
Северна Двина во градот Котлас. Сликата е направена од железничкиот мост; напред, има мост на автопатот.

Областа првично била населена од Угофински народи, а потоа била колонизирана од Новородската Република. Единствен исклучок беше Велики Устјуг, кој беше дел од кнежевството Владимир-Сузаљ. Со остатокот од сливот на Северна Двина управуваше Новгород. Велики Устјуг првпат се споменува во летописите од 1207 година, Шенкурск - 1315 година. Во 13 век Новгородските трговци веќе стигнале до Белото Море. Областа беше привлечна на прв поглед поради трговијата со крзно. Главниот водотек од Новгород до Северна Двина беше покрај реката Волга и нејзините притоки Шексна, покрај реката Славјанка до езерото Николское, од тука низводно покрај реката Порозовица до езерото Кубен и понатаму кон Сухона и Северна Двина.[3]

Од Северна Двина, имаше многу патишта во сливот на реката Мезен (од каде што трговците можеа да стигнат до реките Печора и Об). Едниот беше возводно од реките Вичегда и Јаренг, а копнено кон Васка. Друг беше возводно од Вичегда, реката Вим, Јелва, потоа копнено кон Ирва и Мезен. Другите две опции вклучуваа по течението на Пинега, а потоа и копнено кон реките Кулај и Мезен, или користејќи ги реките Пуксенга и Похенга за да стигнат до Пинега, а потоа со брод од Јежуга до Зиријанска Јежуга и Вашка.[3] Од Вишегде, трговците можеа да одат директно во сливот на реката Печора или преку реките Черија и Има или преку Милва.

Од 14 век, Холмогори беше главното трговско пристаниште на Северна Двина, но во 17 век го изгуби ова значење од Архангелск. До 1700 година, Архангелск беше главно трговско пристаниште за трговија на морската индустрија на Русија и Западна Европа, а Северна Двина била главниот трговски пат кој ја поврзувал централна Русија со Архангелск. Петар Велики драстично ја смени ситуацијата, со наоѓање и основање на градот Санкт Петербург во 1703 година, отворање пат за трговија на Балтичкото Море и изградба на автопат меѓу Санкт Петербург и Архангелск преку Каргопол. Реката брзо ја изгуби својата улога како водечки трговски пат, што беше забрзано со изградбата на пругата помеѓу Вологда и Архангелск помеѓу 1894 и 1897 година.

Северна Двина беше место на неколку битки за време на Руската граѓанска војна, многу ја вклуувале и интервенционистичка армија на сојузничките сили.

Од 1950-тите, Северна Двина е широко користена за сплаварење. Тешката комерцијална навигација на патници во голема мера исчезна, оставајќи ги само локалните патнички правци. Патничката линија што ги поврзува Котлас и Архангелск не работи од 2005 година.

Користена литература уреди

  1. Dvina – Ust-Pinega
  2. Фасмер, Макс. Архивирана копија Этимологический словарь Фасмера. стр. 161. Архивирано од изворникот на 17. 04. 2017. Посетено на 03. 04. 2018. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |archive-date= (help)
  3. 3,0 3,1 Плечко, Л. А. (1985). Старинные водные пути. Moscow: Физкультура и спорт. Архивирано од изворникот на 2011-09-25. Посетено на 2021-02-02.

Литература уреди

Надворешни врски уреди