Здружение на планинари и заштита на планината (ЗПЗП) Козјак 2013планинарско здружение со седиште во Куманово, Македонија. Здружението постои од 2013 година. Цел на здружението е организирање на планинарски тури, еколошки и хуманитарни акции.

Здружение на планинари и заштита на планината Козјак 2013
КратенкаЗПЗП Козјак 2013
Основана11 јули 2013 година
ВидЗдружение
ЦелПланинарска, еколошка и хуманитарна организација
МестоКуманово, Македонија
Главно телоИзвршен одбор
Мреж. местоhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100057418759317

Историја уреди

Здружението е создадено од страна на 6 планинари ентузијасти на 11 јули 2013 година во Куманово. Идејата за создавање на здружението произлегла од потребата за поразлично функционирање и организирање од претходното Планинарско друштво Козјак.

Првата традиционална акција била одржана во март 2014 на релација Пелинце-Големи Уши-Китка-Малотино-Кокино (Татиќев Камен). Учество земале повеќе од 600 планинари од различни градови на Македонија, Србија и Бугарија.

Планинарски акции уреди

Традиционални планинарски акции уреди

Секоја година од создавањето, клубот организира неколку традиционални акции на планината Козјак и во Кумановско.

Една таква акција е по повод Меѓународниот ден на жената, која е одржувана на местото Бислимска Клисура со поаѓање од селото Пчиња.[1]

Во календарот на активности спаѓа и традиционално пошумување по повод Денот на ослободување на Куманово, 11 ноември.

Козјак 2013 има организирано искачувачки активности по повод Денот на народното востание, 11 октомври.[2]

Планинарски акции уреди

Здружението редовно организира планинарски акции и тури. Вообичаено се организирани еднодневни викенд акции на неделно ниво. Секоја недела обично има најмалку 1 акција, често и по неколку тури истовремено. Со тоа што, тежината на турите варира за да можат и почетниците да се вклучуваат.

Планинарски водичи уреди

Здружението има вкупно 10 професионално обучени водичи. Од кои 1 со категориите А1/Б1, и останатите 9 водичи имаат Б1 категорија на стручна спрема.

Членови уреди

Здружението има 106 членови. Секоја година бројот на членови расте и нови и млади планинари и планинарски се приклучуваат на здружението.

Соработки уреди

ЗПЗП Козјак 2013 е збратимено здужение со српското здружение „Рунолист“ од Јагодина.

Организација на здужението уреди

Со здружението управува извршниот одбор кој е избран од страната на членовите. Секои 2 години е одржувано гласање на кое се избираат членови на извршниот одбор и претседател на здружението.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Осмомартовска планинарска тура на Бислим“. Kumanovskimuabeti.mk преку vesti.mk. 1 март 2023. Архивирано од изворникот 2023-05-16. Посетено на 16 мај 2023.
  2. „Искачување на врвот Китка во рамки на Меѓународната клупска акција на Здружението „Козјак 2013". Канал 5. 13 октомври 2019. Посетено на 16 мај 2023.

Надворешни врски уреди