Жданец

населба во Скопје, Општина Карпош

Жданец — скопска урбанизирана населба во состав на Општина Карпош на планината Водно. Населбата се наоѓа на крајот на општината и е слична по градбите и изгледот како населбата Водно од Општина Центар.

ИсторијаУреди

 
Земјотресот во Скопје од 1963 година: Изградба на станови во населбата Жданец

Општината Карпош е основана на 8 ноември 1976 година. Во рамките на општината Карпош била помала населба со куќи. Но, подоцна се урбанизирала и станала по средена и компатибилна за да може да биде дел од градот Скопје.

Општествени установиУреди

ДемографијаУреди

Во населбата Жданец живеат околу 200 домаќинства, повеќето од нив Македонци.

СтопанствоУреди

ЗнаменитостиУреди

Археолошки наоѓалишта

НаводиУреди