Жан Рикарду (француски: Jean Ricardou, роден на 17 јуни 1932 во Кан - починал на 23 јули 2016) — француски писател.

Жан Рикарду
Роден/а17 јуни 1932
Кан, Франција
Починат/а23 јули 2016
Франција
Занимањеписател
НационалностФранцузин

Биографија

уреди

Во своите книжевни есеи Рикарду ја разгледува креативноста на Густав Флобер, Марсел Пруст, Пол Валери, Хорхе Луис Борхес, Новалис, Едгар Алан По итн. Литератот ги истражува проблемите на новиот роман, неговата архитектоника, односот и врската меѓу реалноста и литературен текст и улогата на оваа метафора при неговата изградба. Според Рикарду задачите на новиот роман не се состојат само во развојот на интригата и опис на настаните.

Дела

уреди