ЖС „Битола“

Железничката станица „Битола“железничка станица во Република Македонија, која се наоѓа во југоисточниот дел на Битола. Станицата се наоѓа на трасата на кракот D од паневропскиот коридор 10.

ЖС „Битола“
Bitola railway station.jpg
Железничката станица во Битола
Општи информации
МестоБитола
Колосеци8
Историја
Отворена1891
Сообраќај
Патници (2010)81.000[1]
Услуги
Претходна станица Македонски железници Инфраструктура-Лого.svg Македонски железници Следна станица
Последна станица Коридор 10 Никола Карев
кон Велес
Локација
ЖС „Битола“ is located in Македонија
ЖС „Битола“
ЖС „Битола“
Локација во Македонија
Железничката станица во времето на Првата светска војна
Железнички коридор Xd
км
Време
Продолжение наназад
Станица на пруга
0 Велес
0:00
Станица на пруга
7,8 Тополка
0:10
Станица на пруга
14,5 Чашка
0:20
Станица на пруга
21,7 Стари Град
0:30
Постојка на пруга
Мартолци
0:36
Станица на пруга
30,3 Васил Антевски
0:43
Постојка на пруга
Теово
0:47
Влез во и излез од краток тунел
90,68 м
Влез во и излез од краток тунел
64,75 м
Влез во и излез од краток тунел
36,29 м
Постојка на пруга
Согле
0:50
Влез во и излез од краток тунел
144,5 м
Влез во и излез од краток тунел
95,17 м
Станица на пруга
44,1 Богомила
0:58
Влез во и излез од краток тунел
511,4 м
Влез во и излез од краток тунел
346,2 м
Постојка на пруга
Ореше
1:06
Влез во и излез од краток тунел
203 м
Влез во и излез од краток тунел
192,7 м
Влез во и излез од тунел
2574,1 м
Станица на пруга
57,9 Гостиражни
1:17
Постојка на пруга
Слепче
1:24
Станица на пруга
68,8 Браилово
1:31
Постојка на пруга
Сенокос
1:36
Станица на пруга
84,1 Прилеп
1:47
Постојка на пруга
Галичани
1:54
Станица на пруга
99,1 Бакарно Гумно
2:00
Постојка на пруга
Тројкрсти
2:05
Постојка на пруга
Новоселани
2:09
Постојка на пруга
Лознани
2:13
Станица на пруга
112,1 Даме Груев
2:20
Станица на пруга
121,7 Никола Карев
Завршна станица
129,3 Битола
2:35

ИсторијаУреди

Железничката станица во Битола е градена кон крајот на XIX век како дел од линијата Битола-Солун, која требало да ги поврзе овие два најголеми градови во европскиот дел на Османлиското Царство. Во 1911 година со воз од Солун преку Воден, на железничката станица во Битола пристигнал султанот Мехмед V. Подоцна е изградена и линијата кон Прилеп и Велес. Линијата кон Солун е затворена за сообраќај во 1984 година.

Возен редУреди


НаводиУреди

  1. Транспорт и други услуги, 2010 (PDF). Државен завод за статистика на Република Македонија. 2011. стр. 17. ISBN 9786082270463.
  2. Возен ред: 2011-2012. МЖ Транспорт АД Скопје
  3. Возен ред: 2011-2012. МЖ Транспорт АД Скопје