Еребица камењарка

Еребица камењарка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Кокошковидни
Семејство: Phasianidae
Потсемејство: Perdicinae
Род: Alectoris
Вид: Еребица камењарка
Научен назив
Alectoris graeca
(Meisner, 1804)
Подвидови

види во текстот

Синоними

Perdix graeca Meisner, 1804

Еребица камењарка
Alectoris graeca graeca

Еребицата камењарка (Alectoris graeca) е од семејството на фазаните, редот на кокошковидните. Распространета е во југозападниот дел на Азија и југоисточна Европа. Еребицата камењарка ја има и во Македонија.

Опис уреди

Еребицата камењарка има округол облик, а боите ѝ се слични на боите на камењата. Претежно е сива, со светлокафеав грб, сиви гради и кремава боја на стомакот. Лицето ѝ е бело со црни линии, а на крилјата има коцкести шарки. Нозете ѝ се црвени. Кога ќе се вознемири, таа претопчита да трча повеќе отколку да лета, но ако е неопходно ќе прелета кратко растојание. Има должина до 36 см, а распонот на крилјата може да ѝ достигне до 60 см. [2]

Живеалиште и размножување уреди

Оваа еребица живее на суви и отворени места, често во ридест предел. Создава мали јата и не е птица преселница. По острите и бучни звуци, како „га-га-га-га-чакара-чакара-чакара“, се разликува од сличните на неа птици. Гнездото го прави на земја, едвај постилајќи некое гранче, и несе од 5 до 21 јајце. Се храни со разни семиња и инсекти.

Статус уреди

Овој вид е во опаѓање во делови од нејзиниот опсег што се должи на загубата на живеалиштата и на претераниот лов. И покрај тоа што генерално успева да се одржи како вид, статусот на Сицилија заслужува внимание.

Систематизација уреди

Има три подвида (McGowan 1994), кои се разликуваат претежно во боите, но и според молекуларните студии (Randi 2006):

  • A. g. graeca (Meisner, 1804) - Источна еребица камењарка
Источна Босна и Херцеговина до Грција, Бугарија, Македонија.
  • A. g. saxatilis (Bechstein, 1805) - Централна еребица камењарка
Јужниот дел на Алпите до западна Босна и Херцеговина.
  • A. g. whitakeri Schiebel, 1934 - Сцилијанска еребица камењарка
Само на Сицилија.

Наводи уреди

  1. BirdLife International (2012). Alectoris graeca. IUCN Red List. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 16 July 2012.
  2. НП Галичица
  • McGowan, Philip J. K. (1994): 11. Rock Partridge. In: del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew & Sargatal, Jordi (editors): Handbook of Birds of the World, Volume 2: New World Vultures to Guineafowl: 485, plate 43. Lynx Edicions, Barcelona. ISBN 84-87334-15-6
  • Randi, Ettore (2006): Evolutionary and conservation genetics of the rock partridge, Alectoris graeca. Acta Zoologica Sinica 52(Supplement): 370–374. PDF fulltext Архивирано на 3 март 2016 г.