Ергене (турски: Ergene Nehri; старогрчки: Εργίνης, Еринис) — главна лева притока на реката Марица (Мерич), која тече целосно во регионот на Источна Тракија во Турција.

Ергене
Uzun köprü (7).jpg
Местоположба
ЗемјаТурција
ДржаваTракија
регионМраморен регион
CitiesЧеркезќој, Чорлу, Муратли, Лулебургаз, Алпулу, Пехливанќој, Узункопру
Физички особености
Особености на сливот

Реката извира од јужниот дел на планината Странџа, недалеку од Црното Море и има должина од 281 километари пред да се влие во Марица во близина на турскиот град Ипсала, а дел од долниот тек е канализиран.[1] Нејзиниот слив има површина од 11.016 км².[2]

Поголеми населени места по течението на реката вклучуваат Черкезќој, Чорлу, Муратли, Лулебургаз, Алпулу, Пехливанќој, Узункопру

НаводиУреди

  1. UNESCO INWEB: Maritza/Evros/Meriç sub-basin with Arda and Ergene rivers
  2. „Maritsa-Evros: Watersheds map“. Архивирано од изворникот на 2018-05-28. Посетено на 2021-08-21.