Димитар Иванов Стојанов (бугарски: Димитър Иванов Стоянов) алијас Елин Пелин (1877 - 3 декември 1949), прв оригинален писател за деца од Бугарија, еден од најдобрите сликари на бугарското село.

Елин Пелин
Elin Pelin
Изворно имеЕлин Пелин
Роден/аДимитар Иванов Стојанов
8 јули 1877(1877-07-08)
Баилово, Отоманска Империја (денес Бугарија)
Починат/а3 декември 1949(1949-12-03) (возр. 72)
Софија, Бугарија
ПочивалиштеЦентрални Софиски гробишта
Жанрраскази, поезија, романи
Предметза бугарското село
Значајни дела"За Татковината" (1895)
Деца2
Елин Пелин

Најпознати дела му се „Раскази“, „Пижо и Пендо“, „Земја“, „Јас и Ти, Тој“, „Дедовата ракавица“, “ Сказни и раскази“ и „Јан Бибијан на месечината“.