Еде Маѓар (унгарски: Ede Magyar; 31 јануари 1877 во Орошхаза5 мај 1912 во Сегед) — архитект и бил наречен „унгарски Гауди“ заради неговиот сличен органски стил.

Еде Маѓар

Живот и кариераУреди

 
Палатата Пеок од Еде Маѓар во Сегед.

Син на Михали Осадски, татко му бил столар, а Маѓар имал само три години кога неговото семејството го променило нивното презиме од Осадски во Маѓар. По студирањето во Будимпешта во 1901 година, тој станал магистерски градител и ги завршил понатамошните студии во странство. Неговата кратка, но значајна кариера се фокусирала на Сегед, каде што тој ја дизајнирал палата Пек (1907) и бројни други органски згради. Со своето европско искуство, младост, голема енергија, решителност, храброст и талент, тој се спротивставил на доминантниот вообичаен вкус и дизајнирајќи ремек-дела кои сè уште доминираат во архитектурата на Сегед - тој го поврза Сегед со Европа. Тој имал само 35 години кога извршил самоубиство по разочарувањето во љубовта. Бил погребан на гробиштата Дугоникс, каде што има постојан споменик што го поставил градскиот совет во 2004 година.

 
Реконструирана палата во Сегед

ДелаУреди

  • Сегед : куќата Бургард; куќата Шафер (1904); палатата Reök (1907); куќата Унгер-Маер (1911),
  • Зента :куќата Ротман (1910); Ројал Хотел (1911)
  • Театар Капошвар со Јозеф Стал (1911)
  • Хомезозвашери : Палатата Симон (1910)
  • Еде Maѓар, исто така, ја дизајнираше и изградбата на Реформаторската црква во Кикинда, која се наоѓа на улицата Доситеј.

Надворешни врскиУреди