Ричард (Трет војвода од Јорк)

Ричард (21 септември 1411 - 30 декември 1460) бил трет војвода од Јорк, четврти гроф од Кембриџ, шести гроф од Марч и седми ерл од Алстер. Ричард бил правнук на англискиот крал Едвард III.

Ричард
војвода од Јорк
ПретходникЕдвард
НаследникЕдвард IV,
СопружникСесилја Невил
ДецаАна
Едвард IV
Едмунд
Елизабета
Маргарита
Ѓорги
Ричард III
ДинастијаДинастија Јорк
ТаткоРичард
МајкаАна де Мортимер
Ричард од Јорк Талбот Шрусбери книга

Тој по таа линија наследил големи имоти, служејќи во Франција и Англија. Неговите конфликти со сопругата на Хенри VI, Маргарет, довеле со политички пресврт во Англија во 15 век, започнувајќи ја т.н. Војна на розите.

Ричард на крајот се обидел да се тврди на престолот, но е одвраќаше, иако тоа беше договорено дека ќе стане цар на смртта на Хенри. Во рок од неколку недели за обезбедување на овој договор, тој умрел во битка. Во 1453 година, Хенри психички се разболел. По ова, земјата била управувана од страна на Ричард, војводата од Јорк, кој бил избран за лорд. По оздравувањето на кралот, тој се вратил на неговото место, но т.н. Војна на розите продолжила помеѓу династиите Ланкастер и Јорк.

Ричард на крајот се обидел да се утврди на престолот, но во тоа не успеал, туку било договорено дека ќе стане крал по смртта на Хенри. По неколку денови од тој договор, Ричард умрел во една битка.

Иако никогаш Ричард не станал крал, тој бил татко на Едвард IV и Ричард III.