Едвард Кален (Самрак)

Едвард Кален (англиски: Edward Cullen) е измислен лик од серијалот Самрак на Стефани Мајер. Тој се појавува во книгите Самрак, Млада месечина, Замрачување и Зазорување, исто така и во филмвите Самрак и Самрак, како и во уште недовршената книга Полноќно сонце - прераскажување на настаните од романот Самрак од перспектива на Едвард. Едвард е вампир кој, за време на серијалот се вљубува, се оженува, и има дете со Бела Свон, тинејџерка девојка која подоцна одлучува да стане вампир исто така. Во филмската адаптација на серијалот, Едвард е толкуван од глумецот Роберт Патинсон.

Карактер уреди