Евдокија (сопруга на Јустинијан II)

Евдокија била византиска царица, сопруга на императорот Јустинијан II.

Евдокија
Византиска царица

Сопружник Јустинијан II
Деца
Анастасија
Династија Ираклиева династија
Роден(а) 7 век
Починал(а) 7 век
Цариград
Почивалиште Црква Свети Апостоли (Цариград)

ЦарицаУреди

Името и местото на погребот на Евдокија во Црква Свети Апостоли (Цариград)|црквата на Светите Апостоли]], е забележано во De Ceremoniis од страна на Константин Порфирогенит. Сепак малку информации се познати за неа.

Таа се претпоставува дека стапила во брак со Јустинијан II за време на неговото прво владеење (685-695) и се смета дека се развела од него во времето на неговиот втор брак со Теодора Хазарска во 703 година.

Ќерката на Јустинијан била забележана од страна на хронистот Теофан Исповедник и во Chronographikon syntomon напишано од патријарх Никифор I Цариградски. Нејзиното име се претпоставува дека било Анастасија[1].

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

Претходник
Анастасија
Византиска царица
685–695
Наследник
Теодора Хазарска