Анастасија (сопруга на Константин IV)

Анастасија (околу 650 - после 711) била византиска царица, сопруга на царот Константин IV.

Анастасија
Византиска царица
Роден(а)околу 650
Починал(а)после 711
Цариград
Почивалиште
СопружникКонстантин IV
ДецаЈустинијан II, Ираклиј
Полно име
Анастасија
ДинастијаИраклиева династија
Претходник
Фауста
Византиска царица
668–685
Наследник
Евдокија