Дурачка Река (област)

област во Македонија

Дурачка Рекаисториско-географска област во североисточниот дел на Македонија. Областа ги опфаќа селата јужно од градот Крива Паланка, долж сливот на истоимената река.

Панорама на селото Станци и долината на Станечка Река

Опис уреди

Овој мал планински предел географски и административно припаѓа кон Кривопаланечкиот регион. Сместен е лево и десно по течението на Дурачка Река – на средишниот дел од северните падини од Осоговските Планини. Го сочинува група од најмалку пет села, од кои најголемото – централно село (Дурачка Река) го носи името на истоимената „Дурачка Река“. Составот на населението во овој предел е чисто македонски. Главно занимање е сточарството. [1]

Населени местањ уреди

Селата долж течението на Дурачка, Станечка и Козја Река, влегуваат во рамки на областа.

Тоа се следниве села: [2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Македонски Народни Носии I - Ѓорѓи Здравев (стр. 154)“.
  2. Здравев, Ѓорѓи (2023). Етнографски материјали од проф. Ѓорѓи Здравев. Скопје: д-р Виктор Трајановски. стр. 201. ISBN 978-608-66930-0-8.

42°10′32″N 22°22′49″E / 42.17556° СГШ; 22.38028° ИГД / 42.17556; 22.38028