Драмски Санџак (отомански турски : Sancak-i/Liva-i Drama) ― отомански санџак или лива односно покраина од второ ниво, што го опфаќала регионот околу градот Драма (сега во Егејскиот дел на Македонија) во источна Македонија.

Драмски Санџак
османски турски: Liva-i Drama
Санџак на Отоманската Империја
ок. 1846–1867
1869–1872
1873–1912

Местоположба на Драмски Санџак
Местоположба на Драмски Санџак
Драмскиот Санџак нагласен во рамките на Солунскиот Вилает
Главен град Драма
Историја
 -  Основана ca. 1846
 -  Прва балканска војна 1912
Денес во Грција

Санџакот бил создаден како дел од реформите на Танзимат околу 1846 година, од територија земена од различни покраини; Самата драма му припаѓала на Серскиот Санџакот. Санџакот му припаѓал на Солунскиот Ејалет, по 1867 година на Солунскиот Вилает. Во 1867–69 година, Драмскиот Санџак бил повторно споен во Серскиот Санџак, повторно воспоставен и потоа привремено укинат во 1872–73 година. Во 1891 година, нејзините територии источно од реката Места станале дел од Одринскиот Санџак.

Во 1912 година, Санџакот содржел шест кази (помали единици): Драмска, Кавалска, Саришабанска, Тасоска и Правишка. Санџакот бил распуштен кога бил окупиран од бугарските трупи во Првата балканска војна, а во 1913 година, по Втората балканска војна, таа територија станала дел од Грција.

Извори уреди

  • Birken, Andreas (1976). Die Provinzen des Osmanischen Reiches [Покраините на Отоманската Империја]. Beihefte zum Tübinger Atlas des Vorderen Orients, 13 (германски). Reichert. стр. 76. ISBN 3-920153-56-1.