Правилен додекаедар
Додекаедар
(вртечки модел)
Тип правилен полиедар
Елементи F = 12, E = 30
V = 20 (χ = 2)
Страни 12{5}
Шлефлиев симбол {5,3}
Витхофов симбол 3 | 2 5
Коксетер–Динкин
Симетрија Ih, H3, [5,3], (*532)
Вртежна група I, [5,3]+, (532)
Наводи U23, C26, W5
Својства правилен испакнат
Диедарски агол 116,56505° = arccos(-1/√5)
Додекаедар
5.5.5
(темена фигура)

Icosahedron
(дуален полиедар)
Додекаедар
мрежа

Додекаедар (грчки: – тело со дванаесет површини) – еден од петте правилни полиедри. Омеѓен е со дванаесет меѓусебно еднакви површини, кои имаат облик на рамнострани петаголници и се така распоредени така што телото има триесет рабови и дваесет темиња.

Додекаедар

Формули

уреди
Плоштина  
Зафатнина  
Полупречник на впишана
сфера
 
Полупречник на опишана
сфера
 

Надворешни врски

уреди