Одрински договор (1829)

мировен договор од 1829 година
(Пренасочено од Договор од Едрене (1829))

Одрински договормировен договор склучен по крајот на Руско-турската војна (1828-1829) помеѓу Русија од страна на Алексеј Орлов и Отоманското Царство од Абдул Кадир Бег на 14 септември 1829 година[2].

Одрински договор
{{{image_alt}}}
Територијални промени според договорот[1]
Потпишан14 септември 1829
МестоОдрин, Османлиско Царство
Потписници Османлиско Царство
Русија Руска Империја

Според договорот:

  • Грција добила независност, но била задолжена да плаќа данок на султанот (во 1830 година била ослободена од данок и прогласила независност)
  • биле потврдени руските граници по текот на Дунав и Кавказ
  • Србија, Влашка и Молдавија добиле автономија
  • бил даден рок на 18 месеци според кој христијаните во Османлиската импетија имале право да ги продадат своите имоти и да се преселат во Русија.

Наводи

уреди
  1. H.E.Stier (dir.): Grosser Atlas zur Weltgeschichte, Westermann 1984, p.134, ISBN 3141009198.
  2. John Emerich Edward Dalberg Acton (1907). The Cambridge Modern History. Macmillan & Co. стр. 202.