Дланка (мерка)

Дланка — често употребувана мерка во градежништвото во минатото. Нејзината големина е одредена од широчината на дланката, без палецот, и како таква претставува клучна единица во формирањето на сите антропоморфни мерки, особено на аршинот.

Hand Units of Measurement.PNG

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Хаџиева Алексиевска, Јасмина (Студентски збор, Скопје, 1985) „Мерки, антропоморфност и модуларни пропорции кај старата македонска куќа“