Чекор (мерка)

Чекор — прамерка за одмерување на должини и растојанија. Должината на чекорот е околу 75 cm и се изразува како збир на стапка и лакот, што не претставува случајност, туку стара метролошка верижност на основните антропометриски единици.

ПоврзаноУреди

ЛитератураУреди

  • Хаџиева Алексиевска, Јасмина (Студентски збор, Скопје, 1985) „Мерки, антропоморфност и модуларни пропорции кај старата македонска куќа“