Династија Сфорца е италијанска аристократска фамилија која во периодот од 1450 до 1535 година биле на чело со Миланското војводство.

Династија Сфорца
Претходна династијаДинастија Висконти
ЗемјаИталија
ПрпадностИталијанско
Основана1447
ОсновачМуцио Сфорца
Последен владетел
Милано:
Франческо II (1535)
Песаро:
Џан Галеацо (1519)
Титули
ИмотМилано, Песаро, Градара
Крај на владеењето
Милано:
1500: Италијански војни
Песаро:
1519: Смртта на Галеацо
Две Сицилии:
1624
Следни гранкинезаконски
  • Динасрија Сфорца-Песаро (до 1519)
  • Динасрија Сфорца-Котигнола (до 1624)
  • Динасрија Сфорца-Чезарини

Сфорца произлегува од еден кондотиер од селско потекло Џиакомо или Муцио Атендоло, понекогаш нарекуван Џијакомуцо во Котињола во Романа, роден во јуни 1369 година, водач на една банда од авантуристи. Тој го зел името "Сфорца". Неговиот вонбрачен син Франческо I Сфорца се оженил со Бјанка Марија Висконти, ќерка на Филипо Марија Висконти. По смртта на Филипо, Франческо станал војвода од Милано и на тој начин започнало управувањето на Миланското војводство од страна на династијата.

Владетели на Милано

уреди

Владетели на Песаро и Градара

уреди