Династија Висконти

Династијата Висконти се однесува на две аристократски семејства кои живееле во текот на средниот век. Првото живеело во Република Пиза во средината на 12 век, додека второто владееле со Мланското војводство во периодот од 1277 до 1447 година. Реномираниот режисер Лучино Висконти потекнува од оваа династија.

Денеска нема точни докази за поврзаноста меѓу овие две семејства.

Основач на династијата во Милано е Отонe, кој ја презел контролата над грдот по големото соперништво со фамилијата Дела Торе во 1277 година.

Висконти од Милано

уреди
Потомци на Уберто Висконти (13 век)[1][2][3][4][5]
 1.  Отон (1207–1295)
   архиепископ на Милано(1262)
   Владетел на Милано(1277–78) и (1282–85).
 2.  Андреото (13 век)
  1.  Теобалдо Висконти (1225–1275)
   1.  Матео I Висконти
      capitano del popolo(1287–1298)
      Владетел на Милано (1287–1302) и (1311–1322)
    1.  Галеацо I
      Владетел на Милано (1322–1327)
     1.  Ацоне
       Владетел на Милано (1329–1339)
    2.  Марко († 1329)
    3.  Џовани
      Архиепископ на Милано (1339)
      Владетел на Милано (1339–1354)
      Владетел на Болоња и Џенова (1331–1354).
     1.  Џовани де Олеџо (presumed)
       Владетел на Болоња (1355–1360)
    4.  Лучино
      Владетел на Милано (1339–1349)
     1.  ЛучиноNovello (died 1399)
    5.  Стефано (died 1327)
     1.  Матео II
       Владетел на Милано (1354–1355)
     2.  Галеацо II
       Владетел на Милано (1354–1378)
      1.  Џан Галеацо
        Владетел на Милано (1378–1395)
        Владетел на Милано (1395–1402)
       1.  Валентина
         омажена (1387) Лух Орлеан
       2.  Џовани Марија
         Војвода на Милано (1402–1412)
       3.  Филипо Марија
         Војвода на Милано (1412–1447)
        1.  Бјанка Марија (illegitimate)
           во 1441 оженета со Франческо I Сфорца, подоцна војвода на Милано
     3.  Бернабо
       Владетел на Милано (1354–1385)
   2.  Уберто (1280?–1315)
    1.  Верчелино
      (1318–1320).
     1.  

Наводи

уреди
 1. Tolfo, Maria Grazia; Colussi, Paolo (February 7, 2006). „History of Milan::: The Visconti“. Storia di Milano (италијански). Milano: Storiadimilano. Посетено на September 16, 2010.
 2. Hale, John Rigby (1981). A concise encyclopaedia of the Italian Renaissance. London: Thames & Hudson. стр. 338–341, 352. OCLC 636355191.
 3. Williams, George L. (1998). „Two: The Papal Families at the Close of the Middle Ages, 1200-1471“. Papal genealogy: The families and descendants of the popes. Jefferson, NC: McFarland. стр. 33–35. ISBN 978-0-7864-0315-8. OCLC 301275208. Посетено на September 16, 2010.
 4. Marek, Miroslav (January 19, 2005). „Visconti 1“. Genealogy.Eu. Посетено на September 16, 2010.Предлошка:Self-published sourceПредлошка:Better source
 5. Marek, Miroslav (January 19, 2005). „Visconti 2“. Genealogy.Eu. Посетено на September 16, 2010.Предлошка:Self-published sourceПредлошка:Better source