Димитар Хаџикиров

Димитар Христов Хаџикиров (Врбени, Леринско - Пловдив, Бугарија, 13 декември 1993) — партизан од Егејска Македонија.

Димитар Хаџикиров
Роден 8 август 1912
Врбени, Леринско
Починал 13 декември 1993
Пловдив, Бугарија
Занимање партизан

Животопис

уреди

Димитар Христов Хаџикиров е роден на 8 август 1912 во леринското село Врбени, во семејството на мајка Петра и татко Христо Хаџикирови и како брат на Михал Хаџикиров, брат Ташо Киров и сестра Фота Хаџикирова/Фота Трпкова. Бил учесник како партизан во сите партизанства дури и во Граѓанската војна во Грција во 1946-1949 година. Бил иселеник во Ташкент 1950-1956 каде живеел, работел и се оженил.

Подоцна во 1956 г. се преселил во Пловдив, Бугарија каде живел, работел и се пензионирал. Починал по тешко боледување на 13 декември 1993 година во истиот град.