Димитар Златанов Градоборски

Димитар Златанов Градоборски (грчки: Δημήτριος Βουλγαράκης, Димитриос Вулгаракис, роден кон почеток на 19 век во Градобор, Солунско, Егејска Македонија - починал најдоцна до 1860 година) — македонски свештеник, музички деец (композитор) и црковен пејач (тенор). Се здобил со образование на грчки наставен јазик, а потоа бил музички деец на Рилската пејачка школа. Во Солун го положил испитот и станал главен пејач на Катедралната црква, прославувајќи се како прочуен пејач во Македонија и во Мала Азија под името „Димитриос Вулгаракис”. Автор е на црковни песнопенија, подоцна преведени на народен јазик од неговите ученици, од кои се идентификувани само две: „Велико славословие” и „Достојно ест[1].

Димитар Златанов Градоборски
Роден почеток на 19 век
Градобор, Отоманско Царство
Починал 1820
Занимање свештеник
композитор
црковен пејач

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Градоборски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 572. Text "series " ignored (help)