Десна (притока на Днепар)

Десна (руски: Десна; украински: Десна) — руско-украинска река, лева притока на Днепар (дел од Црноморскиот Басен).

Десна
Десна
Десна
Сливниот басен на Днепар и Десна.
Местоположба
ДржаваРусија
Физички особености
Устие 
 • место
Близу Киев
Должина1.130 км
Особености на сливот
ГрадовиБрјанск

Потекло на поимот уреди

Името на реката потекнува од старословенскиот збор дєснъ што значи десно, односно река која во Днепар се влева од десна страна, гледајќи спроти текот на Днепар.[1]

Карактеристике уреди

 
Десна кај Јелња

Десна извира во мочурливото подрачје Голубји Мох, недалеку од градот Јелња на смоленското ридско подрачје. Протекува преку територијата на Смоленската и Брјанската Област во Русија и Чернигивската, Сумската и Киевската Област во Украина.

Реката е долга 1.130 км, а површината на сливот изнесува 88.900 [[км2]]. Во горниот дел на текот, бреговите се доста ниски и мочурливи, а до значајно издигање на десниот брег доаѓа низводно од Брјанск. Во Украина, ширината на реката варира од 60 до 250 м, со просечна длабочина од 3 метри. Средниот годишен проток на вода на устието е околу 360 [[м3/с]]. Реката замрзнува од почетокот на декември до почетокот на април. Пловна е во должина од 535 км, низводно од градот Новгород Сиверски, иако пристап на помали пловила е можно и над Брјанск.

Откако реката Сејм ќе се влее во Десна, близу руско-украинската граница, таа се шири и се дели на повеќе мали ракавци. Бреговите повторно стануваат ниски (особено кај градот Чернигов) и мочурливи. Се влева во Днепар недалеку од Киев.

Од најстари времиња Десна служела како важна трговска сообраќајница која го поврзувала Киев и околината со басенот на Дон и Ока.

Во горниот дел на текот на реката, кај градот Десногорск, коритото на реката е преградено и направено е големо вештачко Десногорско Езеро со површина од 44 км2. Езерото е изградено за потребите за ладење на јадрениот реактор на Смоленската атомска електрана.

Притоки уреди

Во Десна се влеваат 18 десни и 13 леви притоки.

  • Десни притоки: Убед, Мена, Снов, Белоус, Замглај, Судост, Болдачевка, Габја, Сешча, Стрижењ.;
  • Леви притоки: Остјор, Сејм, Доч, Ветма, Велика Присмара, Болва, Снежет, Навља, Неруса, Ивотка, Шостка, Знобовка, Свига, Вересоч, Смољанка.

Најважни населби уреди

На Десна се наоѓаат бројни населени места, а некои од најважните се:

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Фасмер М. Этимологический словарь русского языка. Т. I. pp. 506.

Надворешни врски уреди