Черниговска Област

Черниговска Област
Чернігівська область
Знаме

Местоположба
Карта на Украина, Черниговска област е означена со црвено
Информации
Админ. центар:Чернигов
Официјални јазици:Украински
Површина:31 865 km²
Население:1 156 609 (2005)
Број на реони:
Регистерска ознака:СВ
Областен управител:Александар Мисник


Черниговската Област (украински: "Чернігівська область"; исто така се нарекува Черниговшчина — украински: Чернігівщина) — област во Северна Украина. Административен центар на областа е градот Чернигов.

Географија уреди

Вкупната површина на покраината изнесува околу 31.900 км2.

Областа се граничи на запад со Киевскиот резервоар од реката Днепар и Киевската Област, со Сумската Област на исток, и Полтавската Област на југ. Северната граница на област е дел од Украина меѓународна граница. Исто така граничи со Белорусија (Гомељска област) на северозапад и со руската Брјанска област на североисток.

Надворешни врски уреди