Државен празник во Руската федерација е 12 јуни. На овој ден:

  • На 12 јуни 1990 година бил одржан првиот конгрес на народните пратеници каде била донесена одлуката за сувереност на Русија
  • 12 јуни 1991 година се провеле првите демократски избори за претседател на Русија
„День России“ , 2002

Од 1994 година, со декрет на Борис Елцин, 12 јуни станал државен празник како ден на државниот суверенитет на Русија. Празникот се слави секоја година од 1992.[1]

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди