Либретото (италијански јазик - libretto - „книга“) е литературен текст, сценарио на музичко сценска претстава (опера, оперета, мјузикл, балет и др.). Либретото може да биде оригинално или адаптација на некое книжевно дело[1].

Корица на либрето од 1921 година за операта Андре Шенје на Умберто Џордано

Литература уреди

  • Smith, Patrick J. The Tenth Muse: a Historical Study of the Opera Libretto. First ed. New York: A.A. Knopf, 1970. xxii, 417, xvi p. + [16] p. of b&w ill.
  • Portinari, Folco (1981). Pari siamo! Io la language, egli ha il pugnale. Storia del melodramma ottocentesco attraverso i suoi libretti. Torino: E.D.T. Edizioni. ISBN 88-7063-017-X

Наводи уреди

Надворешни врски уреди