Давид (охридски патријарх)

охридски патријарх

Давидохридски патријарх, поглавар на Охридската патријаршија од 1016 до 1018 г.

Macedonian cross.svg
Давид
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од 1016
Архиепископ до 1018
Претходник Филип
Наследник Јован Дебарски
Роден X век
Починал XI век

Се смета дека станал поглавар со доаѓањето на царот Јован Владислав на македонскиот престол по 1015 г. Во 1016 г. Давид соработувал со царот за да го заплени и убие кнезот Јован Владимир. По смртта на Јован Владислав во 1018 г. патријархот Давид се сретнал со византискоот цар Василиј II во Струмица и посредувал во преговорите помеѓу него и царицата Марија (Јовановата сопруга), и како последица на тоа било укинато Самоиловото Царство. По ова царот го отстранил Давид, но ја признал автокефалноста на Охридската архиепископија, а на нејзино чело го поставил Јован Дебарски.[1]

Некои извори (меѓу кои и поправка, вметната од Михаил Деволски во хрониката на византискиот летописец Јован Скилица) ја поставуваат како веројатна тезата дека вистинското име на Давид е Јован, и дека Давид и Јован Дебарски се една иста личност.[2]

НаводиУреди

  1. Снегаров, Иван (1995) [1924]. История на Охридската архиепископия, т.1 (изд. Второ фототипно издание.). София: Академично издателство „Марин Дринов“. стр. 29–31.
  2. Пириватрич, Сърджан. Самуиловата държава. Обхват и характер. София, Издателска група „АГАТА-А“, 2000. ISBN 954-540-020-X, с. 197, 233-234;
    Николов, Георги. Централизъм и регионализъм в ранносредновековна България (края на VII – началото на XI в.). София, Академично издателство „Марин Дринов“, 2005. ISBN 954-430-787-7, с. 153

Надворешни врскиУреди