ДСУ Гимназија „Славчо Стојменски“ - Штип


„Славчо Стојменски“ — средно училиште во Штип.

Славчо Стојменски
СУ „Славчо Стојменски“ - Штип (2).jpg
Место
Општина: Штип
Место: Штип
Адреса: ул. Васил Главинов
Основни информации
Настава на: македонски
Контакт информации
Портал slavcostojmenskist.schools.edu.mk

Основање и развојУреди

 
Спортската сала.

Училиштето е основано на 28.09.1954 година. Денес има вкупно 820 ученици и 26 паралелки.

СОУ Гимназија „Славчо Стојменски“ - Штип се наоѓа во централниот дел на град Штип, сместено од левата страна на реката Отиња, притока на реката Брегалница која минува покрај градот Штип и го одредува индустрискиот дел на градот од централното подрачје.

На западната страна од Гимназијата се наоѓаат убавата зграда на собранието на општината Штип. Источно во непосредна близина се сместени: Основното училиште „Ванчо Прке“, текстилното училиште „Димитар Мирасчиев“ и градската библиотека „Гоце Делчев“.

Северно од училиштето, спротивно на десниот брег на реката Отиња, се наоѓаат: познатиот хотел „Оаза“, работничкиот универзитет „Ванчо Прке“, домот на културата „Ацо Шопов“ и домот на АРМ (во истата зграда), пред кои во убаво пошумено зеленило се наоѓа алеата на народните херои - Славчо Стојменски, Ванчо Прке и Михајло Апостолски.

Погледот на западниот дел на училиштето целосно е свртен кон историската тврдина наречена Исар.

Учество на натпревариУреди

Освоени наградиУреди

Познати личности кои учеле во ова училиштеУреди

  • Родна Бурева (23 февруари 1903 - 6 ноември 1977) - првата македонска оперска пејачка;

Познати личности кои предавале во ова училиштеУреди

Надворешни врскиУреди