Гроб на Богородица

Гробот на Марија (мајката на Исус Христос) се наоѓа блиску до Ерусалим, на Кидронската долина, блиску до црквата на сите нации. Оваа мала осумаголна капела била изградена во 5 век, а подоцна разрушена од страна на персиците во 614 година. Повторно била изградена во 12 век.

Гроб на Марија
Mary's tomb PA180052.JPG
Поглод кон црквата
Основни податоци
МестоИзраел Ерусалим, Израел
Духовно-организациски статусБазилика
Архитектонски опис
Архитектонски стилВизантија