Грдовска парохија

парохија на МПЦ-ОА

Грдовска парохија — православна парохија, дел од Кочанското архијерејско намесништво на Брегалничката епархија. Парохиски свештеник е Илчо Миленковски (сос. 2016). Седиштето на парохијата е во селската црква во Грдовци. Во состав на оваа парохија се селата: Грдовци, Горни Подлог, Долни Подлог и Мојанци.[1]

Цркви уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[2] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Недела“
(парохиска црква)
Грдовци 1932
Црква „Отсекување на главата на Св. Јован Крстител“ Горни Подлог 1942
Црква „Покров на Пресвета Богородица“ Долни Подлог 1950
Црква „Св. Кирил и Методиј“ Мојанци 1992

Наводи уреди

  1. Postolovski, Goran (2013) Historical Aspect of Bregalnitza Dioceses. Masters thesis, University Goce Delcev Shtip.
  2. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.